Kakaové boby.

Další produkt obsažen v ZERO IN.

CO KAKAOVÉ BOBY OBSAHUJÍ - PROČ JSOU PRO NÁS DOBRÉ? Kakao nejenže nabízí příjemně hořkosladkou chuť, ale především je nabité kofeinem a theobrominem - obě látky řadíme ke stimulantům, stejně jako třeba guaranu nebo ženšen. Proto by ho měli lidé konzumovat s opatrností, zvlášť ti, kteří jsou na stimulanty citliví. Kromě toho můžeme kakao z kakaových bobů využívat pro jeho antioxidační vlastnosti, schopnost snižovat krevní tlak a zvyšovat funkčnost krevního oběhu. Kakaové boby jsou také přírodním povzbuzovačem nálady díky obsahu serotoninu, tryptofanu, tyrosinu a fenyletylaminu. Víš, že fenyletylamin patří mezi nootropika a vyplavuje se do těla, když jsme zamilovaní? Kakaové boby jsou zdrojem kvalitních sacharidů, bílkovin, ale zejména tuků - ty je tvoří z celých 85 %. Tato semena nabízejí celou řadu vitamínů: B6, B12, K, riboflavin, thiamin, niacin a kyselinu pantothenovou. Z minerálů pak můžeme zmínit selen, měď, mangan, zinek, vápník, hořčík, železo, draslík a fosfor. Železo, které čerpáme právě z tohoto kakaa, navíc tělo dokáže lehce vstřebávat. Pozor, kakaový prášek není vždycky stejný! Některé produkty, například holandské kakao, je chemicky ošetřováno a zahříváno, aby mělo jemnější chuť. Tím ovšem ztrácí značkou část svých prospěšných látek. U nás proto najdete raw kakao, které si díky šetrnému zpracování těchto látek uchovalo maximum. VĚDECKY POTVRZENÉ ÚČINKY RAW KAKAA Podobně jako jiné super potraviny, i kakaové boby jsou stále předmětem odborného zkoumání. Nejde ovšem o žádnou novinku - tato semena lidstvo znalo už asi 1 000 let př. n. l., kdy ho v dnešním Mexiku začala pěstovat civilizace Olméků. Ne náhodou se dalo v dávných dobách boby i platit. Jiné prameny zase naznačují, že kakao pochází z Jižní Ameriky z období zhruba 3 300 př. n. l. PŮSOBÍ JAKO ANTIOXIDANT Polyfenoly, které v kakaových bobech najdeme, jsou přirozeně vyskytující se antioxidanty. Jejich hlavním úkolem je boj s volnými radikály, které mohou ve zvýšené míře představovat riziko v podobě rakoviny. POVZBUZUJÍ ORGANISMUS PŘI FYZICKÉ I PSYCHICKÉ ČINNOSTI Jedna z provedených studií dokázala, že každodenní konzumace kakaa z bobů zlepšuje duševní výkon u zdravých lidí, ale i u těch mentálně postižených, a to díky obsahu flavanolů (polyfenolů). Primární stimulace při fyzické a psychické činnosti ale pochází z kofeinu a theobrominu. PŘISPÍVAJÍ KE SNIŽOVÁNÍ KREVNÍHO TLAKU K tomuto závěru dospěli vědci podle zjištěného nižšího tlaku u obyvatel jistého středoamerického ostrova, kteří kakao z bobů běžně konzumují. Jejich hodnoty porovnávali s obyvatelstvem na pevnině a byli velmi překvapeni - ostrované skutečně měli obecně nižší tlak. Experimentů v tomto ohledu pochopitelně proběhlo více a zjistilo se například i to, že lepší výsledky kakao zajišťuje u starších osob a u těch, kteří mají tlak opravdu velmi vysoký. KAKAOVÉ BOBY SNIŽUJÍ RIZIKO VZNIKU SRDEČNÍCH ONEMOCNĚNÍ Kromě toho, že se můžeme (nejen) pravidelnou konzumací raw kakaa vyhnout zvýšenému krevnímu tlaku, můžeme s ním snížit i riziko vzniku infarktu myokardu a mrtvice. Flavanoly totiž působí i tady - zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi, tím dochází k rozšíření cév a tepen a na konci celého procesu je žádoucí průtok krve bez komplikací. Podle studií, které proběhly ve Švédsku, stačí tělu 19-30 g raw kakaa denně, aby bylo vidět zlepšení. S většími dávkami už se výsledky nemění. PODPORUJÍ SPRÁVNÉ PROKRVOVÁNÍ MOZKU Obsažené polyfenoly, o kterých jsme psali jako antioxidantech, mimo jiné dokážou snížit riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění mozku (např. Alzheimerovy choroby), a dokonce mohou jeho funkci zlepšit zajištěním správného prokrvování. Polyfenoly ovlivňují tvorbu oxidu dusnatého, který uvolňuje krevní cévy, čímž se zlepšuje průtok krve a krevní zásobení mozku. Studie, do níž se zapojilo 34 osob, zjistila, že u těch, které jeden týden konzumovali kakaové boby, došlo ke zlepšení průtoku krve mozkem o 8 %, po dvou týdnech došlo ke zlepšení dokonce o 10 %. KAKAOVÉ BOBY BOJUJÍ PROTI DEPRESÍM A ZLEPŠUJÍ NÁLADU Flavanoly obsažené v kakau ovlivňují hladinu tryptofanu, který je zodpovědný za tvorbu serotoninu, hormonu štěstí. Toho mívají pacienti s depresí, ale i zdraví lidé se špatnou náladou méně, než by potřebovali. Studií se na toto téma uskutečnilo mnoho a všechny ukazují u konzumentů na lepší duševní stav a pohodu, přesto je potřeba kakao v tomto ohledu dále zkoumat, abychom mohli vyvozovat skutečně jednoznačné závěry. ZMÍRŇUJÍ PŘÍZNAKY DIABETU 2. TYPU Nadměrná konzumace čokolády není pro diabetiky ničím dobrým, ovšem kvalitní čokoláda s vysokým podílem raw kakaa nebo raw kakao samotné má jisté účinky, které můžeme označit za anti diabetické. U osob, které mají k diabetu 2. typu jen nakročeno, může konzumace raw kakaa vznik nemoci odvrátit. U diabetiků zase raw kakao snižuje možnost vzniku zánětů, zlepšuje sekreci inzulinu, zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů ve střevech a dokáže stimulovat přenos cukrů z krve do svalů. To všechno díky polyfenolům. POMÁHÁJÍ PŘI HUBNUTÍ Že čokoláda do diety nepatří? To je pravda. Tady je ale řeč o kakaových bobech, které jsou jen jejím základem, při nejhorším o vysokoprocentní čokoládě. Kakao snižuje chuť k jídlu a dokáže navodit pocit plnosti. Ten je pro úspěšné a dlouhodobé hubnutí zásadní. Jedna ze studií, která se vlivem raw kakaa na hubnutí zabývala, ukázala, že skupina, jež konzumovala méně sacharidů a 42 g vysokoprocentní čokolády denně, hubla rychleji a úspěšněji než skupina, která rovněž jedla méně sacharidů než obvykle, ale čokoládu nedostávala. POMÁHAJÍ V PREVENCI VZNIKU RAKOVINY Již několikrát zmíněné flavanoly mají ještě další skvělé vlastnosti. Například chrání organismus před vznikem rakoviny - aktivně totiž ničí rakovinné buňky nebo zabraňují jejich množení. Studie prokázaly pozitivní výsledky při sledování vývoje rakoviny prsu, prostaty, slinivky břišní a jater. Pozitivně působí konzumace raw kakaa i na vývoj leukémie. MOHOU POMOCI PŘI VÝSKYTU ASTMATU Astma je velmi nepříjemné a někdy i život ohrožující chronické zánětlivé onemocnění. K jeho známým projevům patří ztížené dýchání nebo dokonce dušnost. Kakao může astmatikům pomoct díky obsaženým antihistaminikům (tedy látkám, které snižují alergické reakce organismu). Theofylin, který v raw kakau najdeme, aktivně uvolňuje dýchací cesty a theobromin pomáhá s přetrvávajícím kašlem. Tato zjištění ale zatím nebyla testována na lidech, proto se nedá říct, jak by šlo kakao využít pro léčbu astmatu. RAW KAKAO MÁ POZITIVNÍ VLIV NA ZDRAVÍ POKOŽKY A ZUBŮ Kakao obsahuje velké množství sloučenin s antibakteriálními a antioxidačními vlastnostmi, které mohou přispívat k dobré kondici lidské pokožky a taky zubů a celé dutiny ústní. Studií se zatím neuskutečnilo mnoho, ale jedna je přece jen přesvědčivá - potkanovi s orálními bakteriemi byl podáván kakaový extrakt a skutečně u něj došlo ke zlepšení oproti potkanovi, kterému byla podávána jen voda.