Oxidační stres

Už jste slyšeli pojem oxidační stres? Co to vlastně je, jak se projevuje a jak se mu můžeme bránit? Abychom pochopili oxidační stres, musíme si nejdříve vysvětlit, co jsou to volné radikály a antioxidanty. Volné radikály jsou vysoce nestabilní a reaktivní, čím poškozují buňky našeho organismu. Vznikají jako vedlejší produkt okysličování a látkové výměny. Před poškozením buněk volnými radikály nás chrání antioxidanty. Tyto molekuly se spárují s volnými radikály, a zastaví tak nebezpečnou řetězovou reakci. Pokud je naše přirozená antioxidační ochrana silná a funguje správně, volné radikály nemají sebemenší šanci. V určité míře jsou navíc volné radikály potřebné. Napomáhají totiž ochraně zdravého organismu a jsou nezbytnou součástí života každé buňky. Problém nastává, když je naše antioxidační ochrana nedostatečná a volné radikály se přemnoží, napadají a ničí zdravé buňky. A právě tento stav nazýváme jako oxidační stres. Oxidační stres způsobuje předčasné stárnutí, zánětlivá onemocnění, deprese, autoimunitní choroby a další. V ohrožení jsou především lidé žijící nezdravým stylem. Mezi viditelné příznaky oxidačního stresu pak patří také předčasné stárnutí, nedostatek energie, unavená a křehká pleť. Vznik volných radikálů není možné úplně eliminovat. Jsou přirozenou součástí procesů v našem organismu a vznikají také vlivem znečištěného venkovního prostředí. Podpořit ale můžeme vznik antioxidantů, které volné radikály neutralizují. Antioxidanty se nachází v potravinách jako goji, řepa, pekanové ořechy, kapusta, špenát a dalších. A zároveň je můžeme doplnit v podobě doplňků stravy.