RESVERATROL- křídlatka Japonská


Resveratrol patří mezi nejsilnější přírodní antioxidanty a je zařazen do skupiny látek označovaných jako polyfenoly. Přírodní sloučenina Resveratrolu je k nalezení v mnoha rostlinách jako je vinná réva, borůvky, kakao či křídlatka japonská. 

Křídlatka japonská

Tato léčivá rostlina obsahuje mj. sloučeninu, která se jmenuje resveratrol. Ten má vícero účinků. Funguje jako antiflogistikum (protizánětlivý), dále hepatoprotektivum (chrání a léčí játra), antidiabetikum (má vliv na diabetes, tedy cukrovku), hypolipidemikum (snižuje hladinu LDL cholesterolu v krevním séru). Je to antioxidant a anntineoplastikum/antimutagen (bráni ve vzniku, rozvoji rakoviny a dokonce tlumí tvorbu metastáz). Další efekt je neuroprotektivní - chrání nervový systém před poškozením právě např. boreliemi. 

Křídlatka japonská - účinky na zdraví, použití, využití, užívání, pěstování, recepty

Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor) Kategorie: Keře Zveřejněno: 23. září 2019 Aktualizováno: 14. květen 2021 Zobrazení: 78521 11111 Hodnocení 4.42 (409 hlasů)

Křídlatka japonská (synonymně opletka japonská, latinsky Reynoutria japonica). Invazivní plevel nebo léčivá rostlina na mnoho neduhů? Jak na ni pohlížet? S oblibou zapleveluje různá místa a během několika týdnů umí vyrůst do výšky kolem 2 metrů. Má neuvěřitelný přírůst kolem 5-8 cm za den!!! Má ráda břehy říček a vlhká místa, dorůstá do výšky 2 metry (ostatní druhy i do 4 metrů). Je velmi invazivní, stačí jen půl centrimetru velký kousek lodyhy a už už se zabydluje. Prostě když se zahryzne do (nedej bože vaší) půdy, je to přítel na dlouhou dobu :) KŘÍDLATKA - DOBRÝ SLUHA, ALE ZLÝ PÁN.


Účinky rostliny:

  • borelióza - neuroprotektivum (ochranný účinek na mozek a periferní nervy)
  • antibiotikum, antibiotický účinek (obsahuje účinnou látku emodin, je účinná i proti zlatému stafylokokovi)
  • antivirotikum, proti virům
  • antiparazitum, proti parazitům
  • antimykotikum - protiplísňový účinek
  • tlumí bolest - analgetický účinek
  • imunostimulans, posílení imunity (imunomodulace)
  • antitusikum - proti kašli a na chronický zánět průdušek
  • astma, antiastmatikum (obzvl. ve formě odvaru)
  • posílení jater (hepatoprotektivum),
  • antidiabetikum (léčba cukrovky posílením slinivky břišní),
  • hypolipidemikum - snižuje hladinu krevního tuku cholesterolu! (obsahuje resveratrol)
  • hemostyptikum (zastavuje krvácení v trávicím traktu nebo různé špatně se hojící stékající hematomy), paradoxně má ale antiagregační účinky, takže brání tvorbě krevních sraženin v krevním řečišti (infarkt myokardu, cévní mozková příhoda)
  • antioxidant (prevence rakoviny)
  • protirakovinný účinek (prevence rakoviny, zpomalení růstu rakoviny - antineoplastický a antimutagenní působení)
  • antihypertenzivum, vysoký krevní tlak (obsahuje emodin) + vazodilatační účinek (roztahuje cévy)
  • prevence a léčba aterosklerózy
  • kardioprotektivum (posiluje srdce)
  • proti zácpě (laxativum)
  • diruretikum (močopudný účinek)
  • lupénka (antipsoratikum)
  • cholelitiáza (žlučové kameny)
  • osteoporóza, řídnutí kostí
  • gynekologické využití - vynechání menstruace, poševní výtok, je to rostlinný fytoestrogen (dokázáno studiemi)
  • krvácení dásní

O křídlatce se v minulosti mnoho nemluvilo a většina lidí ji (stejně jako já kdysi) míjí bez povšimnutí. Prostě jen jakýsi vysoký keř s velkými listy, který někdy v září vytvoří ne o mnoho nápadnější bílé soukvětí. V poslední době se hodně mluví o lymeské borelióze, která trápí poměrně hodně lidí. Projevuje se hlavně únavou a bolestí kloubů. Všechny příznaky boreliózy jsou zde (účinky chronické boreliozy jsou tady a jak se projevuje neuroborelióza /Brannwarthův syndrom/ je uvedeno tady). Doposud se spojovala borelioza s rostlinou štětka planá . Pak ale bylinkáři začali mluvit o "té" křídlatce, která má kupodivu větší antibiotický účinek na boreliozu než štětka. A z obávaného vysoce invazivního plevele se v tu chvíli stává vyhledávaný hrdina (který notabene nemá ani žádné bodce jako třeba rakytník řešetlákový či ostropestřec :) 

Sběr - co a kdy sbíráme z křídlatky japonské, má účinek i křídlatka sachalinská a česká?

Vykopáváme kořeny po té, co rostlině opadají listy (měsíc listopad). To je období, kdy jsou kokřeny nejsilnější.

Pro účely čaje (nálevu nebo i krátkého odvaru) sbíráme listy.

Výhodou je sbírat přímo křídlatku japonskou. Je tisíciletími (a nově i biochemicky) ověřená její účinnost. Křídlatka sachalinská a křídlatka česká mají modifikované složení účinných látek, kdy je rostlina také účinná, ale na některé nemoci a symptomy může zabírat méně. Paradoxně platí i opak, že koncentrace některých účinných látek mohou být u sachalinské a české ve vyšší koncentraci, takže mohou někdy zabírat efektivněji. Dá se tedy říci, že jsou účinné všechny druhy křídlatek, ale účinky mohou být na různé potíže odlišné.
Více k této problematice ještě na konci článku.

Jaký kořen je vhodný pro léčebné využití?

  • 2-3 roky starý kořen je nejlepší
  • vzhledem k tomu, že je křídlatka schopna vychytávat z půdy některé nežádoucí prvky (např. olovo, kadmium a rtuť, kobalt, arzen), tak ji nikdy nesbírejte na znečištěných místech (vlakové trati, silnice, továrny)

Začerstva jedlá rostlina!

Křídlatka je jedlá rostlina - můžeme konzumovat čerstvé mladé stonky, jsou křupavé a mají neutrální chuť.
Ale výhonky křídlatky jsou jedlé a vcelku dost chutné, jemně nakyslé a křupavé. Nejlepší jsou chvíli po vyrašení, když ještě je to jeden pazoch, skoro jako u chřestu. Ale i teď, než začnou nasazovat květ, má smysl sbírat měkké vršky. A protože jsou, podobně jako rebarbora bohaté na kyselinu šťavelovou, je ideální je zkvasit - mléčné kvašení kyselinu šťavelovou rozkládá. Jak se ještě zbavit kyseliny šťavelové?

Japonci křídlatce říkaji itadori a buď ji nakládají do soli a nebo ji jedí čerstvou. Z důvodů vysokého obsahu kyseliny šťavelové ji nejprve zhruba dvě minuty vaří, dokud mírně nezesvětlá a pak ji na 24 hodin louhují ve vodě a teprve pak ji pojídají - třeba s troškou majonézy a nebo namáčenou do sojové omáčky. Ale je dobrá i jen znovu ohřátá v rozpuštěném másle a kdo by se chtěl dělat s holandskou omáčkou, tak tou bude prvotřídní. Dalo by se to přirovnat ke kříženci chřestu a rebarbory.
Čerstvá nať (tj. zelená část rostliny) se nesmí užívat v těhotenství!

Způsoby aplikace

KOŘEN

Tinktura z kořene (nejúčinnější), odvar z kořene, dále kořen rozemletý na prášek, kapsle. Zevní aplikace - čerstvá rostlina smíchaná s olejem (např. olivový).
Kořen se nesmí užívat v těhotenství!

LIST

Nálev nebo několikaminutorý odvar.
Listy se nesmí užívat v těhotenství!

Výroba tinktury z křídlatky japonské

  • Kořen po vykopání v listopadu očistíme nahrubo od hlíny, pak ho omyjeme, finálně dočistíme např. kartáčkem na zuby.
  • Nakrájíme keramickým nožem na tenká kolečka (starší kořeny můžeme nastříhat nůžkami na větve, v krajním případě použijeme pilku ... což je ale nevýhodou, protože léčivá droga by neměla přijít do styku s kovem).
  • Používáme 150 gramů kořene na 1 litr koncentrovaného alkoholu (minimálně 80%) - koncentrovaný líh na výrobu tinktur můžete koupit zde.
  • Dáme do alkoholu, necháme macerovat - vyrábíme tinkturu.
  • Po cca. měsíci slijeme a můžeme užívat jako lék.
  • Užíváme 1 kapku na kilogram hmotnosti a den, tj. pokud vážíte 60 kg, užíváte 3x denně 20 kapek. DŮLEŽITÉ: Zvýšené dávkování neznamená automaticky vyšší účinnost léčby!
  • Tinktura se nesmí užívat v těhotenství!

Účinky na zdraví

Vnitřní použití (převážně ve formě tinktury):

Antibiotické účinky (obsahuje účinnou látku emodin, je účinná i proti zlatému stafylokokovi), proti virům, proti parazitům, protiplísňový účinek, analgetický účinek (proti bolesti), posílení imunity (imunomodulace), proti kašli a na chronický zánět průdušek, antiastmatikum (obzvl. ve formě odvaru), posílení jater (hepatoprotektivum), antidiabetikum (léčba cukrovky), hypolipidemikum (obsahuje resveratrol - více informací níže) - snižuje hladinu krevního tuku cholesterolu!, hemostyptikum (zastavuje krvácení v trávicím traktu nebo různé špatně se hojící stékající hematomy), antioxidant (prevence rakoviny), protirakovinný účinek (antineoplastický a antimutagenní působení), vysoký krevní tlak (obsahuje emodin) + vazodilatační účinek (roztahuje cévy), prevence a léčba aterosklerózy, kardioprotektivum (posiluje a chrání srdce), neuroprotektivum - borelióza (ochranný účinek na mozek a periferní nervy) + tlumí bolesti kloubů při borelióze, proti zácpě (laxativum), diruretikum (močopudný účinek), lupénka (antipsoratikum), cholelitiáza (žlučové kameny), osteoporóza, řídnutí kostí.
Gynekologické využití - vynechání menstruace, poševní výtok, je to rostlinný fytoestrogen (dokázáno studiemi) - vliv na kojení, klimakterium ad..

Účinky této léčivé rostliny jsou ověřené sérií studií účinných látek, nejde tedy o domněnky.

Vnější použití (obklady)

Desinfekce (popáleniny, opařeniny, hnisavé rány, kožní vředy, hemoroidy, pokousáhí hmyzem nebo zvířetem), protihoubový / protiplísňový kožní efekt (plísně kůže vč. nemoci zvané favus - kožní nemoc vlasů), adstringentní účinek (mj. zevně stahuje špatně se hojící otevřené rány)

Pěstování

Rostlinu sbíráme ve volné přírodě. Doma ji nepěstujte. Je invazivní a rychle se šíří horizontálními kořeny v půdě. Brzy byste měli zaplevelenou celou zahradu!

Pozor, do hlíny ani na kompost nedávejte ani části stonků. Rostlina se množí vegetativně a umí zakořenit téměř kdekoliv!

Zajímavosti

  • přírůst 5-8 cm za den
  • silně invazivní - pokud někde na půdě necháte třeba i jen 0,5 cm kousek lodyhy, umí se zakořenit!
  • kořeny vypouští do země tzv. alelopatické látky, které zastavují růst jiných rostlin, takže křídlatka likviduje vše co roste v půdě kolem ní (stejnou vlastnost má např. tymián)
  • křídlatky jsou dvoudomé, tj. samčí květy obsahující 8 tyčinek, rostou na jedné rostlině a samičí květy se 3 čnělkami s roztřepenými bliznami se vytvářejí na jiné rostlině
  • šťáva se v Japonsku a Číně používá k barvení rýžové mouky
  • účinkuje proti plísni rostlin (okurka, rajče, ad.) a na padlí na léčivých rostlinách
  • panova flétna se vyrábí ze stonků křídlatky

Recepty z křídlatky

Probiotická limonáda z křídlatky a křídlatkový sirup - recept:

Kdo má účinný odšťavňovač, může do něj narvat mladé stonky křídlatky a získá zelenkavou, nakyslou šťávou, kterou použije namísto sirupu a do limonády pak přidá něco cukru navíc. Kdo ho nemá, ten si vyrobí sirup. Má narůžovělou barvu a takovou trošku bylinnou chuť. Nic dramatického, ale decentně chutné.

Suroviny na 1 l kefírové křídlatkové limonády:

  • 30 ml křídlatkového sirupu
  • 500 ml vodního kefíru z první fermentace a nebo 200 ml čiré, kyselé syrovátky
  • cca 400 ml vody

Rozpusťte sirup v kefíru a nalijte do patentní lahve, ve které vám bude kvasit. Dolijte vodou, ochutnejte a podle potřeby doslaďte. Nechte 24 hodin profermentovat při pokojové teplotě (občas upusťe tlak, aby vám to pak nebouchlo v ruce) a posléze přesuňte do lednice. Kdo bude stát o zajímavější chuť, přidá tam něco citronové, nebo pomerančové šťávy, případně rebarboru. Hezky se to chuťově doplňuje třeba s kardamomem.

Suroviny na 300 ml křídlatkového sirupu:

  • 200 ml vody
  • 200 g cukru
  • 300 g křídlatkových výhonků nasekaných na hrubo.

Svařte cukr s vodou, dokud nezhoustnou - cca na 110°C. Do vroucího sirupu nasypejte křídlatku a nechte 24 hodin louhovat. Přiveďte ještě jednou k varu, zceďte a přefiltrujte přes plátno či kávový filtr, abyste se zbavili všech případných nečistot. Pokud budete chtít sirup uchovávat delší dobu, tak ho zasterilujte případně přidejte cca 20 kys, citronové a nebo šťávu ze 4 citronů.

Křídlatková polévka

Suroviny na 4 porce:

  • 300 g výhonků křídlatky
  • 1 cibule
  • 1 větší brambora
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml kuřecího či zeleninového vývaru
  • špetka muškátového oříšku, 2 kuličky nové koření, 1 bobkový list a 6 kuliček pepře
  • 200 ml kefírové smetany

Na polovině másla nechte zesklovatět cibulku, zalijte vývarem, přidejte oloupanou, na kostičky nakrájenou bramboru a koření a vařte cca 10 -15 minut. Pak přidejte nasekanou křídlatku a vařte ještě tak minutu, dvě. Rozmixujte do hladkého krému, přidejte zbylé máslo a smetanu.
Na talíři posypejte nasekanými syrovými mladými lístky křídlatky.

Jinak mladé výhonky můžete ogrilovat či oblanšírovat a tvářit se, že je to jako chřest, přidávat do koláčů, muffinu (na sladko ji míchejte třeba s rebarborou, jahodami či jablky) či quiche, přidávat do stir fry a nebo třeba do letních závitků či suši, kari, risotta vyrobit čatní nebo džem a nebo ji prostě trošičku nasekejte do salátu - pokud máte v pořádku ledviny a budete v tom salátu mít nějaké ořechy či sýr, kvůli vápníku, tak ona vás ta kyselina šťavelová nezabije ;)

(...ale pořád to není důvod křídlatku pěstovat! Ovšem poplenit ji můžete zcela bez výčitek svědomí, podobně jako topinambury :D :D :D )